header-pattern-bg

Så tränar vi vår blick på USA – ny bok ger perspektiv på motsägelsernas land

USA är återigen högt upp bland svenska nyheter – med tanke på att det är valår var trycket högt redan innan protester mot polisvåld och utbredd rasism blåste upp. Trots den fascination som finns för USA i Sverige, är landet något av en gåta för oss. För att hjälpa oss på traven att förstå lite mer, har Frida Stranne, som forskar om amerikansk politik och samhällsutveckling vid Högskolan i Halmstad, tillsammans med en DN-journalist skrivit en bok om vad varje svensk bör veta om USA.

I Sverige har vi en naiv och alldeles för snäll hållning mot USA. Boken kan bidra till att vi ser att president Trump lika mycket är en sann sida av USA som den som vi ser när vi åker på semester till New York, Kalifornien eller Washington.

 

Frida Stranne

Tillsammans med Sanna Torén Björling, journalist på Dagens Nyheter och tidigare utrikeskorrespondent i USA, har Frida Stranne skrivit boken Supermakten, vad varje svensk bör veta om USA. Idén föddes egentligen redan för tio år sedan. Frida Stranne satt då på ett kafé i New Orleans i USA, lyssnade lite på bordsgrannarnas samtal och fick en av – genom åren – många insikter om de olikheter som finns mellan svenskar och amerikaner. Hon funderade över hur mycket som faktiskt skiljer sig åt i våra kulturer. Hemma i Sverige har hon återkommande hört hur människor förundras: Hur kunde amerikanerna välja en president som Donald Trump? Och att han får sitta kvar?

– Det som jag tror att Trump främst har lärt oss är att ha en lite nyktrare syn på USA, och det är bra. Han har visat en annan sida av USA än den som svenskar främst ser, men som är betydande, säger Frida Stranne, som förutom forskare även är krönikör i Expressen och expertkommentator i TV4 inför det amerikanska valet i höst.

Svartklädd, mörkhårig, leende kvinna sitter i en ljus soffa med en uppslagen bok i händerna

Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap, har forskat om och intresserat sig för USA i snart 20 år.

Den aktuella boken, som kom ut i går, är inte en akademisk bok, utan tvärtom till för alla med intresse för USA och vad som händer där. Delar av boken baseras på Frida Strannes mångåriga forskning om USA, men den är också en personlig betraktelse av hennes och Sanna Torén Björlings möte med det amerikanska samhället.

Dröm eller mardröm

Frida Strannes nästa forskningsprojekt har arbetstiteln ”Den amerikanska mardrömmen” som hon bland annat beskriver i ett bidrag till ”Maple Leave and Eagle Conference 2020” i Helsingfors. Konferensen som skulle ha ägt rum i våras är nu flyttad till december.

– Allt som jag studerar vad gäller USA kretsar kring de grundläggande idéer som har byggt det amerikanska samhället, dess hållfasthet och konfliktytorna som har skapats över tid.

Genom åren har Frida Stranne samlat på sig ett enormt material genom fältstudier, samtal och intervjuer om vad som händer med det amerikanska samhället när ”den amerikanska drömmen” inte längre omges av ett självklart skimmer.

Demonstrationsbild, på olika skyltar bilder av en kvinna och texten We the people

Women's march i Washington DC, dagen efter Trumps installation, i januari 2017 markerade på flera sätt den djupa splittringen i USA.

– Det tänker jag nu äntligen göra något av. Spänningarna i det amerikanska samhället är många och väldigt kännbara. Polariseringen har varit ett allvarligt problem redan tidigare men genom krisen med covid-19 och protesterna som fortfarande pågår påfrestas systemet ännu mer. Pandemin är därtill en helt ny faktor i valet och för Trump-administrationen och valet i höst blir oerhört intressant vad gäller hur olika konflikter ska hanteras framöver.

Makt på nytt sätt

En studie av Frida Stranne som just har publicerats i American Studies in Scandinaiva visar att den allmänna beskrivningen som råder, att Trumps utrikespolitik är isolationistisk, är problematisk.

– Det är enligt mig ett felaktigt antagande om att när USA drar sig tillbaka från samarbeten som vi känner igen från efterkrigstiden, innebär det att landet isolerar sig. Vi ska inte tro att USA inte agerar där det är nödvändigt för att behålla sin maktposition. Det sker dock på ett nytt sätt nu. President Trump utformar politiken utifrån en ny realitet och utifrån uppfattningen att USA inte behöver sina tidigare allierade på samma sätt, säger Frida Stranne och fortsätter:

– Trump tycker att USA med sin makt ska omformulera avtal och allianser så att de gynnar USA, utan att behöva ta hänsyn till samarbeten. Kartan ritas om, men inte USA:s ambition att vara supermakt.

Som en del av Frida Strannes säkerhetspolitiska forskning är hon i år anlitad i ett uppdragsforskningsprojekt för Försvarsdepartementet, ett uppdrag via Försvarshögskolan. Frågan som ställs handlar om vad vi kan förvänta oss av den tillträdande administrationens utrikespolitik. Om det blir Donald Trump som vinner igen är nu ytterst oklart utifrån det nya viruset och vad som har hänt kring detta, enligt Frida Stranne.

– Det som tidigare såg ut som en självklar seger för Trump blir nu allt mer en intressant valrörelse där allt kan hända. Men det kan också bli en höst i USA som kan bli våldsam på olika sätt, och det är oroväckande, säger Frida Stranne som efter sommaren publicerar en artikel om historiens roll i amerikansk politik, tillsammans med Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, i ett temanummer av Statsvetenskaplig tidskrift.

Vi ska inte tro att USA inte agerar där det är nödvändigt för att behålla sin maktposition. Det sker dock på ett nytt sätt nu.

Boken beskriver skillnader

Den nya boken Supermakten, vad varje svensk bör veta om USA har som syfte att beskriva de skillnader som vi har svårt att se från vår svenska horisont. Sådant som varje svensk behöver veta för att kunna tolka och förstå vad som händer i USA.

– Exempelvis är den politiska kulturen helt annorlunda i USA jämfört med i Sverige. I Sverige har vi en naiv och alldeles för snäll hållning mot USA. Boken kan bidra till att vi ser att president Trump lika mycket är en sann sida av USA som den som vi ser när vi åker på semester till New York, Kalifornien eller Washington. Många tiotals miljoner republikaner röstade på Trump och de har åtminstone fram till nyligen varit nöjda med honom.

Blått bokomslag, titel Supermakten. Den blå bakgrunden täcks av olika banners, märken, budskap om USA.

Boken behandlar ämnen som rasism, diskriminering och splittring men även mat, sport och umgängesvanor och den bjuder på kapitel som ”Vem är egentligen amerikan?”, ”Du lyder. Punkt.” och ”Välfärd är för losers”. Boken är granskad och kommenterad av forskarkollegor.

Boken är skriven med glimten i ögat men med allvar i sak.

– Vi skriver om allt från sport, hur man arrangerar middag och umgås, till hur politik fungerar, om rasismen som är både strukturell och mental, och om varför vapen är så viktigt i amerikansk kultur. Fakta blandas med egna betraktelser, hur vi har reagerat och uppfattat saker. Boken ger en insyn i amerikansk mentalitet, säger Frida Stranne.

Text: KRISTINA RÖRSTRÖM
Bild: FRIDA STRANNE, TORBJÖRN STRANNE och MONDIAL FÖRLAG (bokomslag)