Läskigt eller tryggt att bli övervakad dygnet runt?
Under tre veckor i maj bodde forskaren Edison Pignaton de Freitas i Halmstad Intelligent Home, HINT, en lägenhet på Högskolans campus. Hans dagliga rutiner övervakades av olika sensorer i syfte att vidareutveckla intelligensen i hemmet. Det nära samarbetet mellan brasilianska och svenska forskare fortsätter. Deras fokus är hälsoinnovation, och HINT är ett exempel på detta.
"Målet är att övervakningen ska vara så sömlös som möjligt. Ingen vill känna sig observerad eller kontrollerad, så utrustningen måste integreras i boytan"
Edison Pignaton de Freitas
Edison Pignaton de Freitas, docent vid informatikinstitutionen på Federal University of Rio Grande do Sul (UFRGS) i Brasilien, disputerade vid Högskolan i Halmstad 2011 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Hans doktorsavhandling handlade om trådlösa sensornätverk, men sedan dess har hans forskningsfokus skiftat mot Internet of Things med applikationer inom till exempel e-hälsa. Kopplingen till Halmstad består – han är ansvarig utbytesprogrammet Linnaeus-Palme vid informatikinstitutionen på UFRGS, vilket också är anledningen till hans nuvarande uppdrag på Högskolan i Halmstad. Förutom att Edison Pignaton de Freitas agerar testperson i HINT, var han vid sitt senaste besök på Högskolan även opponent vid en masteruppsats och höll seminarier.
– Vårt mål är att utöka utbytet för studenter och lärare mellan Akademin för informationsteknologi på Högskolan i Halmstad och informatikinstitutionen på UFRGS. Vi vill fördjupa vårt samarbete kring hälsoinnovation – både inom utbildning och forskning, säger Edison Pignaton de Freitas.
Sensorer för ett hjälpsamt hem
HINT är exempel på ett forskningssamarbete inom hälsoinnovation. Jens Lundström och Wagner Ourique de Morais är båda forskare vid Högskolan i Halmstad och jobbar med utveckling av smarta teknologier vid HINT.
– Syftet med att kartlägga rörelse och aktivitet i det intelligenta hemmet är att skapa en personlig modell för rörelse- och aktivitetsmönster. Om personens aktivitetsmönster frångår modellen skickas en larmsignal till familj, eller sjukvårdspersonal och personen kan få hjälp, säger biträdande lektor Jens Lundström.
Förra året bodde Álvaro Freitas Moreira, professor vid UFRGS Länk till annan webbplats. i Brasilien, också i HINT och agerade testperson. Sedan dess har tekniken utvecklats:
– Under Álvaro Freitas Moreiras vistelse samlade vi in rörelsedata från lägenhetens alla sensorer – till exempel när han öppnade och stängde dörrar och när han använde köket. Det här året har vi även installerat värmekameror och sensorsystemet är nu ännu mer avancerat. Vi kan övervaka personen som bor i lägenheten under natten genom sensorer i sängen och vi kan avgöra om hjälp behövs, säger forskningsingenjör Wagner Ourique de Morais.
Övervakning som inte inkräktar
När Edison Pignaton de Freitas får frågan om hur det var att bo i HINT under tre veckor svarar han:
– Det störde mig inte, vilket bekräftar att systemet fungerar. Målet är att övervakningen ska vara så sömlös som möjligt. Ingen vill känna sig observerad eller kontrollerad, så utrustningen måste integreras i boytan. Det är mycket viktigt att forskningen och utvecklingen vid HINT är multidisciplinär. Förutom den tekniska utvecklingen måste vi väva in det mänskliga och medicinska perspektivet också för att lyckas skapa ett säkert och användbart intelligent hem.
Text och bild: LOUISE WANDEL
Toppillustration: EMELY NIEMI JONSSON