Internationellt och tvärdisciplinärt samarbete för att hjälpa personer med demens
Demens innebär en förlust av kognitiva funktioner, som till exempel minne, tidsuppfattning och logiskt tänkande, vilket påtagligt försvårar vardagsrutiner för dem som drabbas. I det europeiska projektet Remind samarbetar Högskolan i Halmstad med organisationer i nio olika länder för att utveckla tekniska hjälpmedel som kan stödja personer som har drabbats av demens, och deras anhöriga. Deltagande forskare förklarar projektet i ett nyproducerat videoseminarium.
Filmen är ett videoseminarium om Remind-projektet och den forskning som pågår vid Högskolan i Halmstad inom intelligenta hem och hälsoteknik.
Forskare lär av varandra
I takt med att vår demografi förändras och andelen äldre i samhället ökar, ställs större krav på hälsotekniska lösningar och så kallade smarta hem. Utveckling av sådan teknik kräver ofta samarbete mellan olika discipliner – till exempel medicin, beteendevetenskap och informationsteknologi. Ett exempel på ett sådant samarbete är det europeiska projektet Remind, där huvudsyftet är att skapa och dela kunskap mellan de involverade organisationerna för att utveckla teknik som hjälper personer med demens. Organisationerna finns både i akademin och i industrin och representerar nio olika länder. Högskolan i Halmstad, som är en av partnerorganisationerna, tar både emot och har forskande personal som åker på utbyte till andra organisationer knutna till Remind.
– Målet med Remind är att utbyta erfarenheter mellan olika lärosäten och företag om användning av beräkningstekniker för att utveckla ”påminnelser” inom smarta miljöer för patienter med demens. Ett exempel på en sådan påminnelse är att vid rätt tid och tillfälle påminna en person att ta sin medicin, säger Farzaneh Etminani, postdoktor vid Akademin för informationsteknologi på Högskolan i Halmstad, som är involverad i Remind.
Viktigt att förstå patientens miljö
Markus Lingman, läkare och strateg på Region Halland, samarbetar med forskarna inom Remind-projektet:
– En stor andel av vår äldre befolkning lever med demens. Det är också en av få dödsorsaker som, i vår del av världen, ökar. Genom att arbeta nära varandra i gränslandet mellan olika kompetens- och kunskapsområden, kan vi utveckla vård och hjälpmedel anpassade för denna patientgrupp. Det är också viktigt att ta reda på hur innovationer, nya idéer och tankar kan passa in i vårdens ekosystem av omsorg kring varje individ med demens. Vi måste förstå patientens miljö för att lyckas med den nödvändiga utvecklingen av vården, säger Markus Lingman.
Besökande forskare utvecklar sociala robotar
Farzaneh Etminani vill gärna se fler kunskapsutbyten framöver:
– Vi ser fram emot att vara värdar för forskare och personal från fler Remind-organisationer, men även från andra delar av samhället, inklusive akademi, sjukhus och företag, för att dela kunskap så att vi kan lära oss av varandra. Det slutliga målet är att hjälpa personer som har drabbats av demens till en bättre livskvalitet, säger Farzaneh Etminani.
Linda Ong från företaget I + srl i Italien besökte Högskolan i Halmstad i egenskap av gästforskare under åtta månader under 2018–2019:
– Målet för min del av projektet är att implementera naturlig språkbehandling för mänsklig interaktion, det vill säga göra det möjligt att föra en enkel konversation med sociala robotar. Visionen är att en social robot kan förstå ett samtal med en människa och på ett djupare plan även uppfatta och möta behov hos utsatta grupper, säger Linda Ong.
Text: LOUISE WANDEL
Toppbild: UNSPLASH