Högskolan knep en andra plats i internationell AI-tävling
Ett lag från Centrum för forskning om tillämpade intelligenta system vid Högskolan i Halmstad presenterade en lyckad lösning under en AI-tävling tidigare i höstas. Tävlingen kallas för Aramis-utmaningen och arrangerades i samband med en europeisk säkerhetskonferens, ESREL. Tretton internationella lag deltog i tävlingen och gänget från Halmstad kom på andra plats.
– Vi tror att vår framgång i tävlingen beror på en god förståelse av data, samt att vi höll oss till enkelhetsprincipen* och konceptet som kallas för massans vishet**, säger Peyman Sheikholharam Mashhadi, postdoktor vid Centrum för forskning om tillämpade intelligenta system, CAISR, och en av medlemmarna i laget från Högskolan som tävlade i Aramis-utmaningen.
Målet med tävlingen var att bygga AI-modeller (specifikt maskininlärningsmodeller) som kan upptäcka fel och förutsäga brister i utrustning som jobbar i en ständigt föränderlig omgivning, till exempel tunga fordon för transport, som eldrivna bussar och lastbilar. Laget skapade dessa AI-modeller utifrån en stor mängd sensordata från industriell utrustning som tillhandahölls av tävlingsarrangören.
AI kan förutsäga fel för ett planerat underhåll
I verkligheten, till exempel vid tillämpning på stadsbussar, kan denna typ av AI-system användas för att förutsäga maskinfel. Det gör det möjligt att planera underhåll av bussarna innan felen uppstår.
– Det fina med hur vi löste Aramis-utmaningen var att vi använde konceptet massans vishet i vårt sätt att jobba. Alla i laget försökte först lösa utmaningen på egen hand. Sedan kombinerade vi våra resultat i en modell som visade sig vara mycket mer kapabel än någon enskild lösning, säger Mohammed Ghaith Altarabichi, doktorand vid CAISR.
Text: LOUISE WANDEL
Film: HELENA BENGTSSON
*Enkelhetsprincipen, eller Ockhams rakkniv, säger att om det finns flera olika förklaringar till ett fenomen, så är den enklaste förklaringen att föredra.
**Massans vishet (engelska: Wisdom of the crowd) syftar på att den samlade åsikten hos en grupp av individer i de flesta fall är mer rationell och klok än åsikten hos en enskild gruppmedlem.