header-pattern-bg

Högskolan knep en andra plats i internationell AI-tävling

Del av profilområde Smarta städer och samhällen

Ett lag från Centrum för forskning om tillämpade intelligenta system vid Högskolan i Halmstad presenterade en lyckad lösning under en AI-tävling tidigare i höstas. Tävlingen kallas för Aramis-utmaningen och arrangerades i samband med en europeisk säkerhetskonferens, ESREL. Tretton internationella lag deltog i tävlingen och gänget från Halmstad kom på andra plats.

– Vi tror att vår framgång i tävlingen beror på en god förståelse av data, samt att vi höll oss till enkelhetsprincipen* och konceptet som kallas för massans vishet**, säger Peyman Sheikholharam Mashhadi, postdoktor vid Centrum för forskning om tillämpade intelligenta system, CAISR, och en av medlemmarna i laget från Högskolan som tävlade i Aramis-utmaningen.

Målet med tävlingen var att bygga AI-modeller (specifikt maskininlärningsmodeller) som kan upptäcka fel och förutsäga brister i utrustning som jobbar i en ständigt föränderlig omgivning, till exempel tunga fordon för transport, som eldrivna bussar och lastbilar. Laget skapade dessa AI-modeller utifrån en stor mängd sensordata från industriell utrustning som tillhandahölls av tävlingsarrangören.

AI kan förutsäga fel för ett planerat underhåll

I verkligheten, till exempel vid tillämpning på stadsbussar, kan denna typ av AI-system användas för att förutsäga maskinfel. Det gör det möjligt att planera underhåll av bussarna innan felen uppstår.

– Det fina med hur vi löste Aramis-utmaningen var att vi använde konceptet massans vishet i vårt sätt att jobba. Alla i laget försökte först lösa utmaningen på egen hand. Sedan kombinerade vi våra resultat i en modell som visade sig vara mycket mer kapabel än någon enskild lösning, säger Mohammed Ghaith Altarabichi, doktorand vid CAISR.

En grupp av människor stor utspridda och ler mot kameran

Laget som representerade CAISR och Högskolan i Halmstad i Aramis-utmaningen var (från vänster): Sepideh Pashami, Yuantao Fan, Sławomir Nowaczyk, Thorsteinn Rögnvaldsson, Mohammed Ghaith Altarabichi, Peyman Mashhadi, Mahmoud Rahat och Pablo Del Moral (ej med på bilden).

Text: LOUISE WANDEL
Film: HELENA BENGTSSON

*Enkelhetsprincipen, eller Ockhams rakkniv, säger att om det finns flera olika förklaringar till ett fenomen, så är den enklaste förklaringen att föredra.

**Massans vishet (engelska: Wisdom of the crowd) syftar på att den samlade åsikten hos en grupp av individer i de flesta fall är mer rationell och klok än åsikten hos en enskild gruppmedlem.