header-pattern-bg

Ny bok om strategier för bättre psykosocial arbetsmiljö

Hallå där, Karin Weman, universitetslektor i psykologi på Högskolan i Halmstad. Du har skrivit boken Psykosocial arbetsmiljö och hälsa som har fått högsta betyg av Bibliotekstjänst. Vad handlar boken om?

– Psykosociala aspekter av arbetet påverkar vår upplevelse av tillfredsställelse och välbefinnande i arbetslivet. Eftersom många tillbringar en stor del av sitt vuxna liv på arbetet har dessa förhållanden en betydande inverkan på vår hälsa, vilket kan yttra sig i stressrelaterade symptom och ohälsa. Syftet med den här boken är att ge en överblick över hur arbetsmiljöarbete har utvecklats över tid och hur psykosociala arbetsmiljöfaktorer påverkar det moderna arbetslivet. Likaså behandlas konkreta strategier för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön på olika sätt för att skapa motivationsfrämjande arbetsklimat och långtidsfriska medarbetare.

Boken Psykosocial arbetsmiljö och hälsa. Mockup.

Karin Weman har skrivit boken Psykosocial arbetsmiljö och hälsa tillsammans med Tomas Berggren, numera pensionerad universitetslektor i psykologi.

Vilka har nytta av att läsa boken?

– Boken riktar sig såväl till studenter i högre utbildning inom hälso- arbets- och organisationspsykologi som studenter inom andra områden. De som jobbar i praktisk verksamhet på arbetsplatser, på ledningsnivå, inom HR och facklig verksamhet är också en målgrupp. Vår ambition har varit att genom ett vardagligt tilltal och konkreta exempel på de ibland abstrakta förhållanden som beskrivs, göra texten levande och tillgänglig. Det är mycket glädjande att Bibliotekstjänst skriver i sin recension: ”Efter att ha läst boken förstår man bättre hur fysik och kognition hänger ihop och hur mycket som faktiskt påverkar vårt mående i vardagen.”

Bild: Anders Andersson (puffbild)