Kostnaden för barns och ungdomars idrottsutövande har ökat med 68 procent sedan 2009. Det visar ny forskning från Högskolan i Halmstad och Karlstads universitet, finansierad av Riksidrottsförbundet.
I rapporten Smakar det så kostar det visar Krister Hertting, docent i pedagogik vid Högskolan i Halmstad och Stefan Wagnsson, docent i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet, hur kostnaderna för idrottsutövande inom tolv idrotter har ökat avsevärt mellan åren 2009 och 2023. Kostnaden för en huvudidrott ligger i genomsnitt på 9 400 kronor per år för 2023, vilket innebär 800 kronor per månad. Det är en ökning med 68% jämfört med år 2009 (med effekten av inflationen borträknad).
Konsekvenserna av kostnadsökningarna är att idrottsföreningar har svårt att behålla barn och ungdomar som utövare inom idrotten. Om kostnadsutvecklingen dessutom fortsätter, finns en risk att det blir ännu svårare, särskilt i familjer med begränsade ekonomiska resurser, menar forskarna. Samtidigt visar studien att även om många föräldrar tycker att kostnaderna är höga, så anser majoriteten att de får valuta för pengarna.
– I kartläggningen belyser vi hur mycket föräldrar betalar, föräldrarnas upplevelser av kostnaderna samt möjliga förklaringar till den snabba kostnadsutvecklingen. På grund av de stigande kostnaderna riskerar barnidrotten att bli allt mindre tillgänglig för barn från familjer med sämre ekonomiska förutsättningar, säger Krister Hertting.
Fotnot. Med huvudidrott menas den idrott som ett barn eller ungdom lägger mest tid på, om barnet eller ungdomen utövar flera olika idrotter.
Text: HILDA LIBERG
Bild: iSTOCK