header-pattern-bg

Han hjälper det intelligenta hemmet att bli smartare

Del av fokusområde Hälsoinnovation

Ett intelligent hem måste utvecklas och prövas på riktiga människor för att bli bra. Samtidigt som professor Álvaro Freitas Moreira från Brasilien är på besök på Högskolan för att stärka utbytet mellan lärosätena, bor han och är testperson i Högskolans intelligenta hem, HINT.

"Jag tänkte att det kanske skulle vara en trång och steril lägenhet. Men den är luftig och trevlig, sängen är skön och det är nära till jobbet."
– Professor Álvaro Freitas Moreira

Álvaro Freitas Moreira från Federal University of Rio Grande do Sul (UFRGS) fick frågan om han kunde tänka sig att vara testperson under sina tre veckor i Halmstad. Den intelligenta lägenheten ligger mitt inne på Högskolan, omgiven av labb, korridorer och kontor.

– Det är spännande och roligt att få bidra till vetenskapen. Jag tänkte dock att det kanske skulle vara en lite trång och steril lägenhet. Men den är luftig och trevlig, sängen är skön och det är nära till jobbet, säger Álvaro Freitas Moreira som för närvarande klarar sträckan från bostaden till kontoret på ungefär en minut.

Läs mer om HINT

Halmstad Intelligent Home/Halmstads intelligenta hem (HINT) förser forskare, studenter och näringsliv med en teknikutrustad, realistisk hemmiljö. Lägenheten möjliggör experiment och studier kopplade till övervakning och assistans inom smarta och intelligenta miljöer, sociala robotar med flera. Kommunikation om och diskussioner runt intelligenta hem underlättas av HINT, och målet är att skapa starka samarbeten mellan forskare och samhället i frågan.

HINT finansieras av Centrum för forskning om tillämpade intelligenta system. Hälsoteknikcentrum i Halland (HCH) är också involverat i att utveckla HINT.

Professor Alvaro Freitas Moreria

Professor Álvaro Freitas Moreira kommer från Federal University of Rio Grande do Sul (UFRGS) i Brasilien och forskar om programmeringsspråk. Just nu bor han i Högskolans intelligenta hem, HINT, en lägenhet som hjälper bland annat forskare att samla mer information om smarta miljöer.

I varje rum i tvårumslägenheten finns sensorer som märker om någon går in och ut, likaså finns sensorer vid ytterdörrarna. Dörrar som öppnas och stängs noteras, liksom kylskåp, mikrovågsugn, skåp och nattygsbord. Om någon sätter sig i soffan registreras detta, liksom om och hur länge sängen används. Efter en dryg veckas vistelse i lägenheten tänker Álvaro Freitas Moreira inte på att lägenheten även samlar kunskap om hans rörelser.

– Första dagen funderade jag en del på var sensorerna sitter, men sedan glömde jag bort dem. Och all mätutrustning är integrerad i inredningen, så de stör inte mina vanliga rutiner, säger han.

Webbaserat gränssnitt för Hint

Med det webbaserade gränssnittet, en guide, för HINT kan man kontrollera och sköta utrustningen och service. Här syns också viktiga händelser i bostaden. Guiden kan skräddarsys för exempelvis den som bor i bostaden och hemtjänsten.

Själv forskar professorn om att skapa robustare programmeringsspråk och att exempelvis upptäcka om kod blivit skadad genom extern påverkan. Han är på plats i Halmstad inom ramen för ett Linnaeus-Palme-utbyte där de Högskolan och UFRGS samverkar kring hälsoinnovation. Under utbytet är han gästlärare på kurser om algoritmer på grund och avancerad nivå.

"En intelligent lägenhet ska vara en trygghet för den boende, och den kan också verka som extra säkerhet mot inkräktare när personen inte är hemma."

Jämförelse med typiskt beteende

Ett integritetsavtal är undertecknat mellan den boende och Högskolan. Högskolans forskare kan inte publicera något vetenskapligt med det här försöket som grund – men det hjälper till att testa metoderna för att förbättra lägenheten, berättar Wagner Ourique de Morais, forskningsingenjör vid Högskolan Det är första gången någon bor en längre tid i lägenheten på riktigt. Genom uppgifterna som samlas in kan forskarna skapa en ”Álvaro-modell”, där man ser hans typiska beteende. Man kan tänka sig en situation i verkliga livet där en person plötsligt ligger kvar i sängen mycket längre än vanligt, inte kommer ut från toaletten eller dylikt. Då kan en signal gå till anhöriga, hemtjänst eller dylikt att personen beter sig annorlunda jämfört med modellen.

– En intelligent lägenhet ska vara en trygghet för den boende, och den kan också verka som extra säkerhet mot inkräktare när personen inte är hemma, säger Wagner Ourique de Morais.

. Wagner Ourique de Morais,

Några kameror finns inte i lägenheten, men ett par sensorer syns uppe i taket. Wagner Ourique de Morais, forskningsingenjör, är en av forskarna som är arbetar aktivt med HINT, Halmstads intelligenta hem. Han arbetar också med det Linnaeus-Palme-finansierade utbytet mellan Sverige och Brasilien.

Ett smart hem kan också öka komforten och göra den boende mer självständig. Exempel är att nattlampor tänds när man lämnar sängen eller att rullgardinen går upp och släpper in dagsljus vid ett visst klockslag.

Som gäst tycker Álvaro Freitas Moreira tycker att lägenheten har fler fördelar jämfört med en hotellvistelse. Han kan laga sin egen frukost när han vill, i stället för att vara hänvisad till hotellfrukost. Han får dessutom lite nyfikna frågor från folk på Högskolan, ett bra sätt att få kontakt när man är på besök. Precis utanför lägenheten ligger ett labb, så studenter och personal ser honom i bland på väg till och från bostaden.

– En kväll när jag släckt ljuset upptäckte jag att lampan utanför fortfarande lyste, och gardinen räckte inte till så jag fick gå ut och släcka. Det är nog första gången någon gått i pyjamas i Högskolans korridorer.

Text: KRISTINA RÖRSTRÖM
Bild: JOACHIM BRINK

Skylt HINT