header-pattern-bg

Globalt genomslag för BikeAround

Del av fokusområde Hälsoinnovation

Nyligen lanserade Google en film om BikeAround, träningscykeln där demenssjuka kan cykla med hjälp av Google Street View. En hälsoinnovation som har utvecklats vid Högskolan i Halmstad. Efter premiären har projektledaren Anne-Christine Hertz fått mejl med reaktioner från hela världen, både från privatpersoner och organisationer.

Hur många har sett filmen om BikeAround?
–Trailern har setts över 1,2 miljoner gånger och hela filmen har 88 000 visningar. Det känns nästan overkligt att det är så många som har sett filmen, det märks vilken påverkan det blir när ett stort bolag som Google lanserar en film.

Varför tror du att filmen har blivit så uppmärksammad?
– Jag tror att det beror på två saker. Dels att Google valde att lansera filmen på internationella Alzheimerdagen, dels att filmen inte har så stort fokus på produkten utan fokuserar på frågan om vilket värde BikeAround kan ge människor som drabbas av demens, vilket jag tror varit viktigt.

Vilka reaktioner har du fått på filmen?
– Det är otroligt många som har hört av sig till mig via mejl, framför allt är det många som har tackat för att vi har utvecklat produkten och för att vi hjälper till att skapa värden för de människor som drabbas av demens. Till exempel har en lärare i Pennsylvania i USA använt filmen i sin undervisning för att visa sina elever hur man kan jobba med innovationer och lösningar för människor med Alzheimer. Barnen började ställa en massa frågor, så läraren mejlade frågorna till mig så att jag kunde svara.

– Vd:ar, organisationer och forskare har hört av sig från Kina, USA och Brasilien om samarbeten och hur de ska göra för att kunna få BikeAround lanserad i sina länder. Jag har också fått en inbjudan att tala på konferensen The Digital Health Technology Show, en konferens om hälsoteknik i London i mars.

Anne-Christine Hertz är projektledare för BikeAround.

 Kommer BikeAround finnas i hela världen snart?
– Det hoppas jag! Företaget Camanio Care som säljer BikeAround håller på att lansera i fler länder. Jag tror att filmen har gjort att den internationella lanseringen kommer att ske snabbare.

Hur ser det fortsatta arbetet ut med BikeAround?
– Jag hoppas att filmen i förlängningen kan leda till nya fina samarbeten genom att fler får kännedom om att BikeAround finns. Högskolan i Halmstads gästprofessor Ralph Madison och hans team i Australien undersöker just nu hur man påverkas av aktiviteten som BikeAround skapar, och jag hoppas så klart att mer forskning kommer genomföras på produkten framöver.

Text: TOVE NORDÉN
Bild: JOACHIM BRINK
Film och toppbild: GOOGLE