header-pattern-bg

Sociala robotar skapar känslomässig konst

Högskolan i Halmstads sociala robot Baxter kan skapa målningar som uttrycker mänskliga känslor. Förra året deltog Baxters målningar med stor framgång i en internationell tävling för ”robotkonst”. Känslorna överfördes till roboten via hjärnvågor hos en berömd svensk konstnär, Peter Wahlbeck. I år har robotkonstnären nått nästa nivå – Baxter har lärt sig att måla av egen kraft genom att själva visa känslor och uttrycka sina ”egna” känslor i konstverk.

För att sociala robotar ska lyckas interagera med och hjälpa människor måste de ges ”liv”, förses med komplexitet och möjlighet till slumpmässighet.

– Martin Cooney

Målningen "avslappnad" av Baxter.

Känslan ”avslappnad” gestaltad av den sociala roboten Baxter, är en av sex målningar som har skickats som bidrag till årets tävling för robotkonst.

Sjätte plats i fjolårets internationella tävling för robotkonst gav blodad tand och uppmuntrade Högskolans forskargrupp bakom Baxter att vidareutveckla den sociala robotens konstnärskap. Robotkonst är numera dessutom en obligatorisk del av Högskolans masterprogram i inbyggda och intelligenta system.

– Förra året målade Baxter med ett tomt och uttryckslöst ansikte. Det vara bara hans målningar som uttryckte känslor, som en dator som endast skrev ut bilder. I år ville vi att också roboten skulle visa känslor, berättar Martin Cooney som forskar om sociala robotar på Högskolan i Halmstad.

Robotar måste ges "liv"

Martin Cooney och hans forskarkolleger vid Akademin för informationsteknologi vill vara mer kreativa och innovativa när de utvecklar sociala robotar, och robotkonst är ett exempel på detta.

– Robotar i industrin kan följa fasta program: ”gör det här, gör det där” ... Men så fungerar inte människor. För att sociala robotar ska lyckas interagera med och hjälpa människor måste de ges ”liv”, förses med komplexitet och möjlighet till slumpmässighet. Roboten måste kunna känna mänskliga känslor och uttrycka egna känslor – precis som vi människor gör, säger Martin Cooney.

Sex målningar från Högskolan i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har skickats till 2018 års internationella tävling för robotkonst. 24 masterstudenter har skapat bakgrunden till alla målningar genom att använda slumpmässiga rörelser utförda av små ”robotar i kolonn” (så kallad platooning). Förgrunden har Baxter målat, programmerad för att visa känslor i sitt ”ansikte” och även uttrycka dem verbalt.

Om tävlingen för robotkonst

I ”The 2018 3rd Annual International Robotic Art Competition” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tävlar cirka 200 bidrag som alla konkurrerar om priset på 100 000 dollar, varav en stor del ska gå till välgörenhet. Vinnarna väljs genom att väga samman rösterna på Facebook (40 procent) och rösterna från en professionell jury (60 procent). Röstningen pågår mellan den 16 april och 11 maj. Högskolan i Halmstads lag tävlar som ”HEARTalion” (Halmstad University Emotional Art Robot). Det vinnande konstverket från tävlingen kommer att säljas på en konstmässa i Seattle i USA i augusti.

Martin Cooney och Baxter

Martin Cooney och Baxter under förra årets robotkonstprojekt där Baxter tolkade mänskliga känslor och uttryckte dem i konst. I år har forskarna utvecklat Baxters förmågor till att hen själv uttrycker känslor i sin konst, i sitt "ansikte" och verbalt. Foto: HANNA CARMVALL

Text: LOUISE WANDEL

Översättning: LENA LUNDÉN

Toppillustration: JOACHIM BRINK

Film: MARTIN COONEY