”Glädjen med dansen ger personer med Parkinson styrkan att leva”
"Dansen gör skillnad – 'jag kan trots sjukdomen Parkinson'." Det är titeln på en rapport som forskare vid Högskolan i Halmstad har skrivit. Nyligen presenterade professor Kristina Ziegert, vid en nordisk konferens, hur dans inverkar på personer med Parkinsons sjukdom. Hennes forskning inriktar sig på hur dans bidrar till upplevelsen av hälsa, trots sjukdomen.
Vi har tittat på dansen ur det friska perspektivet – vi ser dansen utifrån resurser och hälsan.
Kristina Ziegert
När Kristina Ziegert, professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad, blev kontaktad av Hugo Tham – kulturutvecklare på Region Halland med ett förflutet som professionell dansartist och som hade varit i New York och närmare bekantat sig med det globala danskonceptet Dance for Parkinson, PD – blev hon nyfiken:
– Om inte Hugo tagit kontakt med mig hade jag aldrig forskat på detta, säger hon och lyfter fram betydelsen av samarbete för att den här forskningen med nya perspektiv på dans och sjukdom ska kunna bedrivas.
Dansens positiva påverkan på personer med Parkinsons sjukdom är ett välbeforskat område, berättar Kristina Ziegert. Flera studier pekar på att när dans används som aktiv hälsovård visar personerna flera tydliga fysiska och psykosociala förbättringar. Exempel är att dans kan förebygga fallolyckor, ge bättre balans och hållning. Detta har mätts med många kvantitativa metoder, och dans kan ses som ett komplement till traditionell fysioterapi och läkemedel.
Dansens roll ur ett nytt perspektiv
Kristina Ziegert ville hitta ett nytt perspektiv på dansens roll. Endast en handfull kvalitativa studier hade gjorts tidigare, även internationellt sett, för att fånga själva upplevelsen och glädjen med dansen. Tillsammans med tre kolleger, Elenita Forsberg, universitetslektor i omvårdnad, Lars Kristén, universitetslektor i pedagogik, och Bodil Klingvall, universitetsadjunkt i idrott och hälsa, har hon undersökt dansen med hjälp av bland annat observationer och intervjuer, vilket nu har resulterat i rapporten Dansen gör skillnad, ”jag kan trots sjukdomen Parkinson”.
– Vi har tittat på dansen ur det friska perspektivet – vi ser dansen utifrån resurser och hälsa, säger Kristina Ziegert.
Det här så kallade salutogena perspektivet handlar om hur hälsa vidmakthålls, det vill säga vad det är som bidrar till att en person upplever hälsa trots att hen är sjuk.
Glädje, harmoni och energi
Forskargruppen från Högskolan i Halmstad genomför studier inom ramen för en danskurs som Hugo Tham håller på kulturhuset Najaden i Halmstad. Gruppens observationer visar att det finns ”en glädje och harmoni som spred sig genom rummet under hela danstillfället och denna känsla är svår att förklara i ord”.
Dansarna uttrycker med egna ord att de känner glädje och gemenskap: ”Jag har mer energi när jag kommer hem från dansen.”
– Dansen ger enorm glädje, det är det viktigaste de har. Och de beskriver att ”jag kan trots sjukdomen”, det gör att de får bättre självförtroende och känner att det finns något att se fram emot. Dansen har ett stort värde för de här personerna, säger Kristina Ziegert.
Andra viktiga känslor förknippade med dansen är trygghet och mod, att våga vara sig själv och dansa utifrån sin förmåga. Balans och välbefinnande lyfts också fram av dansarna. Känslorna skapar ett mod och en upprymdhet: ”Jag känner mig stolt över att jag själv bestämmer hur mjukt jag kan röra mig”, förklarar en deltagare. Valet av musik beskrivs som ”underbar” och rörelserna upplevs förbättra balansen och minskar stelheten. Det blev en lärdom för dansarna att träning av rösten också ger färdighet, och att det är viktigt att utmana sig själv och ta ut rörelserna efter förmåga.
– En av dansarna sa till mig: ”När jag går till sjukgymnasten, då är jag patient. Men när jag går till Hugo, då är jag bara dansare” berättar Kristina Ziegert.
Din dans är ljuset i mitt Parkinson-mörker.
En av dansarna till dansinstruktören Hugo Tham
Dansen ger ytterligare en dimension
Sjukgymnastik är oerhört viktigt, betonar dansinstruktören Hugo Tham. Dansen ger ytterligare en dimension. Han förklarar med ett exempel och illustrerar det med väl avvägda rörelser: ”tag ner den där stjärnan”, och så räknar han: ett, två och tre, ett, två och tre …
– Det är rytmen, musikintrycket, riktning i rummet, uttrycket och den faktiska rörelsen som hjärnan ska hålla reda på. Och så kommer dansarna ihåg att ”han sa något om en stjärna, okej, vi ska använda fantasin också”, säger Hugo Tham och fortsätter:
– När de här personerna träffar en professionell dansare, en person med en tydlig kroppskännedom och ett mycket tydligt kroppsspråk, stimuleras spegelneuronerna. Hjärnan får många fler uppdrag, mer multistimuli, fler lager i hjärnan aktiveras än när man fokuserar och tränar för styrka genom en viss rörelse. De är aldrig patienter i dansen, de är dansare! När jag frågar dem hur det var, hur det kändes när de dansade, säger de att ”jag blir inte frisk, men det känns som att hela jag får vara med”. Och om hela jag får vara med, är det chans att hela jag känner välbefinnande, vilket inte sker när man fokuserar på att träna den del av kroppen där det gör ont. Välbefinnandet i sig är en hälsoaspekt.
Empati och gemenskap
Hugo Tham berättar om den enorma empati och gemenskap som finns i dansgrupperna. Han berättar om personer som i dansen, med musiken som sällskap, med någon form av lätthet gör rörelser som de inte längre trodde sig ha förmåga till.
– Jag har 98 procents närvaro i mina kurser, och det är med en grupp människor som det kan ta tre timmar för att komma ur sängen. Ändå kommer de till dansen. Vi har en överenskommelse och det är en del av metoden: Det viktigaste är att du kommer hit, inte vad du gör här. Det finns inget rätt eller fel under mina danstillfällen, det handlar om en upplevelse utifrån personens egna referensramar, säger Hugo Tham.
I forskningsstudien intervjuas även anhöriga som berättar att för deras partner har dansen högsta prioritet i vardagen. De anhöriga lyfter exempelvis fram att dansen kan leda till mer glädje och ökad acceptans för sjukdomen, och ökad aktivitet inom andra områden, exempelvis i trädgårdsarbetet.
– Glädjen med dansen ger dem styrkan att leva, säger Kristina Ziegert.
Text: KRISTINA RÖRSTRÖM
Bild: DAN BERGMARK, MYMMEL BLOMBERG, LARS RINDESKOG (toppbilden), HUGO THAM och REGION HALLAND