header-pattern-bg

Robotar som förstår, imiterar och lär sig av människor

Del av fokusområde Smarta städer och samhällen

Hur gör man robotar mer intelligenta? Den frågan vill Eren Erdal Aksoy få svar på.

– Jag är inte intresserad av att designa den senaste versionen av en mänsklig robot med två ben eller två armar. Jag vill i stället göra dem mer intelligenta genom att ställa frågor – hur kan de observera oss, följa oss, lära sig av vårt beteende och överföra den kunskapen till sitt eget interna system?, säger Eren Erdal Aksoy.

Om min forskning blir lyckad kommer den definitivt att påverka samhället. Jag skulle gärna se mina olika vetenskapliga teorier appliceras på verkligheten. Då skulle jag verkligen bli glad.

 

Eren Erdal Aksoy

Eren Erdal Aksoy, biträdande universitetslektor vid Högskolan i Halmstad, tog sin kandidatexamen inom el- och elektroteknik i Turkiet. Han blev inspirerad av en handledares sätt att angripa problem och beslöt sig för att stanna kvar i den akademiska världen och fokusera på hur man bygger och programmerar robotar.

­– Jag gillar verkligen att programmera robotarna själv och se dem vara i gång. Det känns som att allt framför mig är min egen skapelse och jag har full rätt att ändra vad som behöver ändras. Jag tycker även om att lära den yngre generationen hur man bygger och programmerar en liten robot från grunden med elektroniska komponenter, säger Eren Erdal Aksoy.

Många olika användningsområden

Det finns en rad olika användningsområden för ett intelligent system. Det kan användas i en robot, ett fordon, en smartphone eller i ett par glasögon.

– Det går att designa en robot med två armar och två ben som kommer hem till dig, observerar vad du gör och imiterar dig när du städar och sköter hushållet.

Eftersom antalet personer över 65 år kommer att tredubblas under de närmsta årtiondena, samtidigt som de yngre blir allt färre, kan intelligenta tjänsterobotar användas för att hjälpa de äldre.

– Din smartphone kan använda samma teknik. I livsmedelsaffären kan du till exempel använda kameran för att identifiera en tomat och visa vikt, färg, storlek och pris. Din telefon kan även detektera om en person som närmar sig är en brottsling. Glasögonen kan vara ett hjälpmedel vid hushållssysslor och till exempel guida dig genom ett recept när du lagar mat, förklarar Eren Erdal Aksoy.

Robotar imiterar mänskliga handlingar

I sin doktorsavhandling från 2012 visar Eren Erdal Aksoy hur man kan förstå mänskliga handlingar.

– Om en människa exempelvis visar hur man gör en smörgås med tomater och gurka och dagen därpå använder ost och salami – hur bygger vi då en robot som har förmågan att observera och lära sig att använda en variation av föremål och handlingar?

Eren Erdal Aksoy har redan nu utvecklat ett ramverk som kan registrera dessa variationer och som möjliggör för robotar att förstå, lära sig och i viss utsträckning imitera vad du gör.

Man med mörkt hår och glasögon håller i böcker och lutar sig mot en bokhylla.

Eren Erdal Aksoy är biträdande universitetslektor vid Akademin för informationsteknologi och verksam vid Centrum för forskning om tillämpade intelligenta system (CAISR).

Eren Erdal Aksoy ingår också i en grupp inom artificiell intelligens på Volvo som just nu jobbar med att implementera intelligenta perceptionsmodeller för självkörande lastbilar. Målet är att få en lastbil att förstå omgivningen tillräckligt väl för att ta sig från punkt A till punkt B utan att krocka med fordon eller fotgängare.

– Självkörande intelligenta system kommer att rädda liv. Studier visar att de flesta olyckor beror på den mänskliga faktorn, säger Eren Erdal Aksoy.

Eren Erdal Aksoys forskning och utbildning

Eren Erdal Aksoy är biträdande universitetslektor vid Akademin för informationsteknologi på Högskolan i Halmstad. Han är verksam vid Centrum för forskning om tillämpade intelligenta system (CAISR) och projektledare för forsknin”sprojektet SHARPEN (Scalable Highly Automated Vehicles with Robust Perception). Projektet är finansierat av Vinnova och sker i samverkan med bland andra Volvo. Forskningen syfter till att utveckla så kallade djupa neurala nätverk i realtid för självköranda fordon. Eren Erdal Aksoy undervisar på kursen ”Deep Learning with applications” på Masterprogrammet i informationsteknologi och som ges till deltagarna i utbildningen AI för yrkesverksamma.

Tillämpade vetenskapliga teorier

Drömmen för Eren Erdal Aksoy är att skapa en robot som kan förstå observerade mänskliga handlingar, komma ihåg tidigare liknande händelseförlopp och imitera dem, även i olika kontexter. Om man till exempel frågar roboten vad den kommer ihåg om dina matpreferenser kanske den säger ”jag kommer ihåg att du åt pasta en gång, så låt mig laga en pastarätt åt dig”.

– Om min forskning blir lyckad kommer den definitivt att påverka samhället. Jag skulle gärna se mina olika vetenskapliga teorier appliceras på verkligheten. Då skulle jag verkligen bli glad.

Text: RAGNHILD LARSSON
Bild: IDA FRIDVALL