Forskarporträttet: Anna Isaksson vill göra det lättare att jobba med inkludering
Frågor som rör genus, jämställdhet, jämlikhet och mångfald har länge engagerat Anna Isaksson, docent i sociologi på Högskolan i Halmstad. Genom sin forskning har hon tagit fram verktyg som gör det lättare att arbeta konkret med frågorna.
Jag tycker att det är viktigt att bedriva forskning för att bidra till förändring i samhället.
Anna Isaksson
Många organisationer vill gärna arbeta med sitt jämställdhets- och mångfaldsarbete men tycker att det är svårt. Framför allt för att teorier som rör jämställdhet och jämlikhet många gånger upplevs som svåra att tillämpa i praktiken. Det menar Anna Isaksson som tillsammans med en forskargrupp har tagit fram konkreta metoder för arbetet.
– Jag tycker att det är viktigt att bedriva forskning för att bidra till förändring i samhället, säger Anna Isaksson.
Visualisera problem för att främja utveckling
Ett huvudspår inom Anna Isakssons forskning är så kallad normkritisk design. Det är ett sätt att synliggöra osynliga normer, invanda föreställningar och sådant som tas för givet i vår vardag. Förgivettagande kan enligt Anna Isaksson leda till diskriminering och exkludering av olika grupper. Metoden kring normkritisk design är uppbyggd kring fyra steg som handlar om att kartlägga och analysera, visualisera, diskutera samt reflektera. Därefter ska kunskapen omsättas i ett normkritiskt designkoncept.
– Det är helt enkelt fysiska ting som illustrerar och visualiserar de normer som vi i det första steget har sett som hindrande. Detta kan upplevas som provocerande, vilket också är tanken. Vi vill visualisera problem och hinder för att organisationen gemensamt ska kunna diskutera hur läget ser ut – och sedan vara normkreativ och lösningsorienterad. Då skapas utrymme för förändring och innovation, säger Anna Isaksson.
Metoden med normkritiska designkoncept har bland annat använts för att utveckla den fysiska miljön inom brandförsvaret.
– Utifrån det normkritiska designkonceptet arbetade vi tillsammans med brandförsvaret och en arkitektbyrå fram en normkreativ lösning som vi kallar social byggnorm, berättar Anna Isaksson.
Vill rusta studenter inför arbetslivet
Utöver att forska arbetar Anna Isaksson på Leap for Life som är ett innovationscentrum med fokus på informationsdriven vård med bas på Högskolan. Där deltar hon i olika projekt inom exempelvis äldreomsorgen och har med sina perspektiv och metoder analyserat och följt upp införandet av digitala tekniska lösningar. Det är också viktigt för Anna Isaksson att undervisa.
– Många av våra studenter kliver ut i ett arbetsliv som på flera sätt inte är jämställt. Därför tycker jag att det är viktigt att vi som lärosäte rustar dem för att kunna möta detta, säger Anna Isaksson.
Text och film: ANNA-FRIDA AGARDSON
Bild: ANNA-FRIDA AGARDSON