header-pattern-bg

Forskare medverkar i ny rapport om segregation och hedersrelaterat våld

Pernilla Ouis, professor i socialt arbete vid Högskolan i Halmstad, har medverkat i en rapport om socioekonomisk segregation och hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget kom från Delegationen mot segregation.

Det går inte att prata om genus, patriarkala strukturer och kultur som separata delar, utan de måste nyanseras och diskuteras tillsammans. Jag skriver om ett ganska utskällt perspektiv, som är jobbigt att försvara, men som är viktigt och behövs.


Pernilla Ouis, professor i socialt arbete

Delegationen mot segregation skickade ut en bred förfrågan för att få bidrag till rapporten, men de verkade ha svårt att hitta forskare som ville vara med. Pernilla Ouis, professor i socialt arbete vid Högskolan i Halmstad, nappade dock:

– Uppdraget var att förklara hedersrelaterat våld kopplat till kultur, men det avspeglar en ideologisk strid och är därför väldigt känsligt. Vissa anser att hedersrelaterat våld endast har med genus, patriarkala strukturer och utanförskap att göra, men jag tycker att perspektivet kultur också behövs. Varför beskriver jag i min del av rapporten, säger Pernilla Ouis om sin medverkan.

Kvinna sitter med händerna i knät framför ett stort fönster.

Pernilla Ouis är en av tre forskare som bidragit till rapporten. Hennes bidrag heter ”Att förstå hedersrelaterat våld och förtryck ur ett kulturteoretiskt perspektiv”.

Tre forskare har skrivit varsin artikel till rapporten, där Pernilla Ouis bidrag heter ”Att förstå hedersrelaterat våld och förtryck ur ett kulturteoretiskt perspektiv”. Rapporten utgår i sin helhet från att heder behöver förklaras från olika perspektiv.

– Det går inte att prata om genus, patriarkala strukturer och kultur som separata delar, utan de måste nyanseras och diskuteras tillsammans. Jag skriver om ett ganska utskällt perspektiv, som är jobbigt att försvara, men som är viktigt och behövs, säger Pernilla Ouis.

Resultaten i rapporten visar på olika förklaringsmodeller och Pernilla Ouis kan tänka sig att använda den i undervisning, under föreläsningar och i kontakter med till exempel kommunen.

– Rapporten visar att segregation bidrar till att upprätthålla det hedersrelaterade våldet. Det är ett sätt att se hur man kan arbeta med förebyggande socialt arbete på ett strukturellt plan, så det är ett bra kunskapsunderlag.

Text: HILDA LIBERG
Bild: DAN BERGMARK

Om Delegationen mot segregation

Delegationen mot segregation har i uppdrag att bidra till att minska och motverka segregation i samhället och förbättra situationen i socioekonomiskt utsatta områden.