header-pattern-bg

Forskningskonferens viktig plattform för hästunderstödda insatser

Del av fokusområde Hälsoinnovation

Den femte nordiska forskningskonferensen om hästunderstödda insatser samlade över 80 deltagare från åtta länder, bland annat från Belgien, USA och Portugal. Konferensen arrangerades av Högskolan i Halmstad och Organisationen för hästunderstödda insatser.

Henrika Jormfeldt, professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad, inledde konferensen med att understryka vikten av att göra hästunderstödda insatser tillgängliga för alla, oavsett ålder och ekonomisk situation.

– Dessa interventioner ska inte bara vara tillgängliga för dem som har de bästa förutsättningarna. De bör finnas där för alla som behöver dem, sade Henrika Jormfeldt.

Forskning visar att hästunderstödda insatser är effektiva inom psykologisk och fysisk rehabilitering. Hästar som en del i behandlingsprocessen har positiva effekter på självkänsla, kommunikation och fysisk hälsa, bland annat för personer med funktionsnedsättning eller psykiska problem.

Konferensen erbjöd en plattform för forskare, praktiker och beslutsfattare att utbyta erfarenheter och diskutera framtida utmaningar. En viktig del av agendan var att säkerställa att dessa insatser kan integreras på bredare nivå, med stöd av politiska beslut grundade i vetenskaplig forskning.

Text: HILDA LIBERG

Bild: HILDA LIBERG

Om konferensen

The 5th Nordic Research Seminar on Equine-assisted Interventions 2024 arrangerades den 12–13 september 2024 på Högskolan i Halmstad. Konferensen möjliggjordes med finansiering av Södra sjukvårdsregionen.