header-pattern-bg

Professorsporträttet: Forskning handlar inte bara om vetenskap – det handlar om människor

Artificiell intelligens (AI) förändrar världen i en rasande fart. Men hur ser vi till att denna kraftfulla teknik både är pålitlig och begriplig för människor? Vid Högskolan i Halmstad utvecklar professor Grzegorz J. Nalepa AI-system med ett människocentrerat synsätt. Hans forskning, som sträcker sig över datavetenskap, filosofi, juridik och samhällsvetenskap, fokuserar på att bygga AI som inte bara fungerar effektivt, utan också resonerar med mänskliga värderingar.

Filosofistudierna breddade min syn på AI, särskilt när det gäller etiska frågor och hur den mänskliga hjärnan fungerar. Det gav mig en djupare förståelse för hur tekniken påverkar samhället.

Grzegorz J. Nalepa, professor

För Grzegorz J. Nalepa handlar AI:s framtid om att skapa användbara och pålitliga system, med målet att göra dem begripliga för användarna:

– AI handlar inte bara om att skapa maskiner som tänker och löser problem åt oss. Det handlar om att skapa maskiner som människor kan förstå – och det är här perspektivet kring förtroende kommer in.

En person med blå tröja och kavaj ser in i kameran. Porträttfoto.

Grzegorz J. Nalepa, professor i maskininlärning.

Grzegorz J. Nalepa är en av ledarna för det EU-finansierade Horizon-projektet PEER, där forskarna utvecklar människocentrerade AI-lösningar i nära samarbete med företag. Projektet inkluderar inte enbart datavetare, utan även forskare inom samhällsvetenskap och humaniora, vilket understryker vikten av tvärvetenskapligt samarbete. Grzegorz J. Nalepa är också en del av den strategiska forskningsmiljön ELLIIT, som bedriver forskning inom informationsteknik och mobil kommunikation.

En livslång passion för teknik

Grzegorz J. Nalepas intresse för AI väcktes tidigt när han fick en Commodore-dator av sin far.

– Jag spenderade otaliga timmar på att lära mig att programmera, förstå hur datorn fungerade och experimentera med elektronik. Min far, som är elektroingenjör, uppmuntrade verkligen min nyfikenhet, säger Grzegorz J. Nalepa.

Den tidiga fascinationen för teknik, kombinerat med ett intresse för science fiction, särskilt Stanislaw Lems verk, inspirerade Grzegorz J. Nalepa att studera robotik och datavetenskap. Men hans akademiska resa slutade inte där. Han tog även en masterexamen i filosofi, vilket ledde till ett decennielångt samarbete inom kognitionsvetenskap.

– Filosofistudierna breddade min syn på AI, särskilt när det gäller etiska frågor och hur den mänskliga hjärnan fungerar. Det gav mig en djupare förståelse för hur tekniken påverkar samhället, förklarar Grzegorz J. Nalepa.

Formar AI:s framtid

Under sin karriär har Grzegorz J. Nalepa varit involverad i projekt för att göra AI mer tillgänglig och användbar i verkliga sammanhang. Hans arbete med AI för industriella användningsområden har syftat till att skapa system som är både begripliga för ingenjörer och pålitliga för operatörer. Han forskar också på hur AI kan bidra till att bevara kulturarv, där tekniken ska dokumentera och skydda historien för framtida generationer. Dessutom samarbetar han med juridiska experter för att hantera de etiska och rättsliga utmaningarna med AI:

– AI har en otrolig potential, men vi måste se till att tekniken faktiskt gynnar samhället. Om vi tänker på de samhälleliga, etiska och juridiska frågorna kan vi ta tag i några av de största orosmolnen kring den här teknologin.

Detta holistiska synsätt driver mycket av Grzegorz J. Nalepas nuvarande forskning.

Om Grzegorz J. Nalepa

Grzegorz J. Nalepa tog sin civilingenjörsexamen i datavetenskap vid AGH University of Science and Technology i Kraków, Polen, år 1999. Han avlade sedan sin doktorsexamen i datavetenskap vid samma universitet 2004, med avhandlingen ”Meta-Level Approach to Integrated Process of Design and Implementation of Rule-Based Systems.” År 2015 utnämndes han till docent vid AGH University of Science and Technology. Hans akademiska framgångar ledde till att han 2019 befordrades till professor i artificiell intelligens av Polens president. År 2020 blev han ytterligare befordrad till ordinarie professor vid Jagellonska universitetet i Kraków. Senast, år 2024, utsågs han till professor i maskininlärning vid Högskolan i Halmstad, finansierad av ELLIIT Excellenscentrum i Sverige. Han installeras vid akademisk högtid den 15 november.

Forskning som ett gemensamt arbete

För Grzegorz J. Nalepa handlar det inte bara om att bedriva forskning som professor, utan om att främja kreativitet och samarbete.

– Forskning handlar inte bara om vetenskap – det handlar om människor. Jag säger alltid att vetenskapliga upptäckter handlar mer om konstruktion och uppfinning. Vi bygger mentala modeller, samlar data och skapar vetenskapliga metoder, ofta med matematisk formalism, men det är vår kreativitet som är drivkraften.

Grzegorz J. Nalepa anser att forskning är ett gemensamt arbete och är särskilt passionerad över att arbeta i internationella team.

– Nuförtiden bedrivs forskning sällan isolerat. Att samarbeta med kreativa och motiverade människor världen över är en av de mest givande delarna av mitt jobb. Dessutom ger resor till olika länder och möten med olika kulturer en extra dimension till arbetet.

En utforskande miljö

Vid Högskolan i Halmstad uppskattar Grzegorz J. Nalepa den positiva och samarbetsinriktade atmosfären, som skiljer lärosätet från mer konkurrenspräglade miljöer.

– Här satsar vi på samarbete och gemensam utveckling, vilket skapar en bra miljö för att utforska nya idéer. På andra lärosäten kan konkurrens ibland hämma samarbete,.

Själva staden Halmstad är också en källa till inspiration:

– Jag tröttnade på stora, folktäta städer. Här i Halmstad älskar jag närheten till naturen och havet.

Med blicken mot framtiden är Grzegorz J. Nalepa entusiastisk över potentialen för mångvetenskapliga projekt vid Högskolan i Halmstad. Med en stark grund i tekniska och etiska perspektiv hoppas han kunna fortsätta att leda forskning som utvecklar AI och hanterar dess bredare påverkan för samhället.

– Jag ser fram emot att använda min breda erfarenhet för att skapa innovativa projekt, även sådana som kanske inte är helt uppenbara vid första ögonkastet.

Text: ANNA-FRIDA AGARDSON

Bild: HELENA BENGTSSON, DAN BERGMARK

Om ELLIIT

ELLIIT (Excellenscentrum i Linköping–Lund i informationsteknologi) är en strategisk forskningsmiljö finansierad av den svenska regeringen sedan 2010, som en del av dess satsning på att stödja stark forskning inom informationsteknologi och mobil kommunikation. ELLIIT har fyra samarbetspartners: Linköpings universitet, Lunds universitet, Högskolan i Halmstad och Blekinge Tekniska Högskola. ELLIIT utgör en plattform för både grundläggande och tillämpad forskning, samt för samverkan mellan olika discipliner och mellan akademiska forskare och experter från näringslivet.

Grzegorz J. Nalepas tjänst som professor i maskininlärning vid Högskolan i Halmstad finansieras av ELLIIT Exellenscentrum vid Linköping–Lund inom informationsteknik.