header-pattern-bg

”Att ses som en innovatör” – statusens roll i vårdens digitalisering

Del av fokusområde Hälsoinnovation

Digitaliseringen inom hälso- och sjukvården har tagit fart de senaste åren, men vad får vårdpersonalen att ta till sig ny teknik? Svaret är mer komplext än vad man kanske kan tro. Forskning från Högskolan i Halmstad visar att känslor och status spelar avgörande roller när sjukvården digitaliseras.

– Vårdpersonalens intresse för digitala teknologier handlar om mer än bara praktisk nytta, säger Luís Irgang Dos Santos, som lade fram sin avhandling i december förra året.

Digitaliseringen inom hälso- och sjukvården utvecklas snabbt. Men bakom de tekniska framstegen döljer sig en komplex berättelse om mänskliga reaktioner, känslor och strategier för förändring. I sin avhandling Value Creation and Digitalization in Healthcare: Technology Adoption and MedTech Firm’s Capabilities undersöker Luís Irgang Dos Santos hur vårdpersonal och medicintekniska företag hanterar digitaliseringens utmaningar och möjligheter.

Luís Irgang Dos Santos har sammanställt fem artiklar med hjälp av intervjuer, enkäter, litteraturstudier och observationer. Dessa artiklar ger insyn i olika digitaliseringsprocesser inom hälso- och sjukvården och utforskar hur vårdpersonal och medicintekniska företag anammar teknologiska förändringar. Forskningens syfte är att ge vårdorganisationer bättre strategier för digitalisering, hjälpa medicinteknikföretag att utveckla mer träffsäkra lösningar samt att bidra till effektivare vårdtjänster för patienter.

Luís Irgang Dos Santos disputerade i december 2024.

En central upptäckt är att vårdpersonalens val att använda ny teknik inte enbart handlar om praktiska fördelar som effektivisering och kostnadsbesparingar. De känslomässiga aspekterna av teknologin spelar en minst lika viktig roll.

– Personalen är mån om de känslomässiga aspekterna av teknikanvändningen och det symboliska värdet av att ses som innovatörer. Särskilt inom AI motiveras många av känslan av att bidra till medicinteknisk utveckling genom att tidigt börja använda den nya tekniken, säger Luís Irgang Dos Santos.

Inte en envägskommunikation

Studien belyser också vikten av samarbete mellan vårdpersonal och medicinsktekniska företag. Forskningsresultaten visar att framgångsrik digitalisering kräver aktiv medverkan från båda parter – inte en envägskommunikation där teknologi bara ”levereras”, utan en dynamisk värdeskapande process där teknologin utvecklas i samråd med slutanvändarna.

– Teknologi kan inte bara levereras som en färdig lösning. För att digitalisering ska fungera i praktiken krävs att vårdpersonalens erfarenheter och behov integreras i utvecklingsprocessen, förklarar Luís Irgang Dos Santos.

Medicintekniska företag spelar en avgörande roll i detta samarbete genom att kombinera teknisk expertis med en djup förståelse för vårdens specifika krav. Genom att bygga förtroendefulla relationer och anpassa teknologin efter användarnas behov kan företagen skapa hållbara lösningar som verkligen fungerar i praktiken.

Pandemin som katalysator

Luís Irgang Dos Santos forskning inleddes före covid-19 pandemin, vilket gav honom en unik möjlighet att följa vårdens digitalisering under både stabila och turbulenta perioder. Pandemin blev en kraftfull katalysator som påskyndade införandet av digitala lösningar och visade hur snabbt vården kan anpassa sig till förändringar.

– Det var fascinerande att observera hur vårdpersonal anpassade sina rutiner i takt med att ny information om viruset och vaccin blev tillgänglig. Detta illustrerar tydligt vikten av att kunna hantera snabba förändringar, säger Luís Irgang Dos Santos.

I pandemins kölvatten har digitaliseringen fortsatt att accelerera. AI och andra digitala teknologier erbjuder stora möjligheter att förbättra vårdkvalitet och effektivitet. Samtidigt uppstår frågor om hur den mänskliga kontakten mellan vårdgivare och patienter kan bevaras.

– Utmaningen ligger i att integrera avancerad teknik utan att kompromissa med den mänskliga faktorn. Det kräver kontinuerlig dialog, forskning och samarbete mellan alla inblandade.

Luís Irgang Dos Santos forskning visar att framgångsrik digitalisering i vården handlar om mer än bara tekniska innovationer – det kräver nära samarbete, förståelse för de mänskliga drivkrafterna och ett långsiktigt fokus på balans mellan teknik och omsorg.

– Jag är tacksam för att min forskning på något sätt bidrar till de pågående diskussionerna bland akademiker, yrkesverksamma och beslutsfattare om att hitta denna balans, avslutar Luís Irgang Dos Santos.

Text: LOVISA ESSUNGER
Toppbild: iSTOCK
Porträttbild: IDA FRIDVALL