header-pattern-bg

PLOUTOS-projektet i mål – stärker stöd för tredjelandsmedborgare

Stärkt integration genom entreprenörskap, det har varit det EU-finansierade projektet PLOUTOS mål de senaste tre åren. Nu har projektet, som Högskolan i Halmstad har varit en ledande part i, nått sitt slut. Genom att utveckla innovativa verktyg och utbildningar har projektet gett tredjelandsmedborgare möjligheten att ta steget mot ekonomiskt oberoende och en starkare framtid.

Det känns otroligt givande att se effekten av detta treåriga projekt, som inte bara har stött tredjelandsmedborgare i att uppnå ekonomiskt oberoende, utan också har stärkt lokalsamhällen runtom i Europa.

Ghazal Zalkat, forskare

Som projektkoordinator har Högskolan i Halmstad bidragit till samarbetet mellan elva partner i sju EU-länder. Projektets resultat inkluderar bland annat en digital lärplattform, omfattande utbildningsmaterial och ett program för företagsacceleration.

– Det känns otroligt givande att se effekten av detta treåriga projekt, som inte bara har stött tredjelandsmedborgare i att uppnå ekonomiskt oberoende, utan också har stärkt lokalsamhällen runtom i Europa. PLOUTOS förkroppsligar värden som inkludering, motståndskraft och delat välstånd, säger Ghazal Zalkat, forskare vid Högskolan i Halmstad.

Ghazal Zalkat, forskare vid Högskolan i Halmstad. Bild: MAGNUS KARLSSON

Under projektets gång har över 250 tredjelandsmedborgare utbildats i viktiga färdigheter som finansiell förståelse och affärsspråk. Ytterligare 40 personer har fått utbildning i samhällstolkning. Ett särskilt framgångsrikt initiativ har varit Business Acceleration Program, där över 30 deltagare har genomgått praktiska simuleringar för att utveckla sina entreprenöriella färdigheter.

– Det är väldigt givande att kunna bidra med kunskap och kompetens där man kan se effekterna direkt när det gäller engagemang och handling. En målbild, oavsett om det gäller att starta ett företag eller köpa sin första bostad, blir först realiserbar när man får verktygen och förståelsen för hur vägen fram kan se ut, säger Henrik Barth, docent vid Högskolan i Halmstad.

Henrik Barth, docent vid Högskolan i Halmstad. Bild: ANDERS ANDERSSON

Den 6 december 2024 hölls projektets avslutande event i Bryssel under temat ”Building Communities Together”. Då presenterades projektets resultat och flera entreprenörer delade med sig av sina erfarenheter.

– Vi fick möjlighet att träffa hela projektteamet, de organisationer som har samarbetat med oss och många av de tredjelandsmedborgare som aktivt har deltagit. Det var verkligen inspirerande att bevittna den gemensamma effekten av våra insatser och att tillsammans fira framgångarna, berättar Ghazal Zalkat.

Genom PLOUTOS har Högskolan i Halmstad bidragit till att utveckla verktyg som kommer att fortsätta att stödja integration och entreprenörskap även efter projektets slut. Projektet har särskilt fokuserat på att överbrygga språkliga, finansiella och kulturella utmaningar för att skapa vägar till ekonomiskt oberoende och social inkludering för tredjelandsmedborgare i Europa.

PLOUTOS-projektets slutkonferens i Bryssel. Bild: GHAZAL ZALKAT

Text: LOVISA ESSUNGER
Toppbild: ISTOCK