header-pattern-bg

Forskaren som vill möta fel med fakta

När Donald Trump gick mot valseger i presidentvalet direktsände freds- och utvecklingsforskaren Frida Stranne från CNN i New York för Expressen. Men Högskolans mest exponerade forskare kämpar med synligheten och sin roll i den förenklande medielogiken.

Det är december och julen närmar sig med stormsteg. Frida Stranne, fil dr. i freds- och utvecklingsforskning och lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, har precis hållit en lunchföreläsning och nu, efter föreläsningen, får hon själv en kort paus.

Ämnet för dagen har varit Donald Trump, hans valkampanj och vad som väntar efter det amerikanska presidentvalet.

Det är samma frågeställningar som återkommer så gott som dagligen för forskaren, som sedan några år är riksbekant ”USA-expert” i medier och i många andra sammanhang.

”En av anledningarna att jag tackade ja till Expressen är att jag tycker att forskningsbaserad kunskap ska ta plats där ungdomar finns och där människor finns som kanske inte vanligtvis följer det politiska samtalet.”

I december 2016 höll Frida Stranne, Ginna Lindberg och Erika Bjerström ett panelsamtal om presidentvalet. Bild: LOTTA ANDERSSON

Expert är ett slitet uttryck

Expert är ett begrepp som hon vänder sig mot i en tid där debatten svämmas över av mer eller mindre självutnämnda experter och tyckare.

– Jag medverkar i medierna eftersom jag tycker att det är viktigt att man som forskare tar del i den offentliga debatten. Om vi inte tar det utrymmet tar någon annan det. Men medievillkoren är tuffa och innebär en stor utsatthet. Då finns en risk att man inte orkar i längden, säger Frida Stranne, som har haft ett hektiskt år.

Det var det fjärde presidentvalet som hon bevakade på plats i USA och uppmärksamheten kring valet, kampanjen och kandidaterna har varit enorm. Trycket på henne som forskare och politisk kommentator har ökat därefter.

– Det här året har varit kaos. Det ringer journalister i princip varje dag. Jag har dessutom över hundra resdagar både utomlands och i Sverige. Jag har arbetat den mesta av min vakna tid. Det händer saker i amerikansk politik hela tiden och informationsflödet är enormt. Ska man kunna kommentera detta måste man följa allt hela tiden. Och mycket händer dessutom på kvällar och nätter svensk tid.

Kämpar med sin offentliga roll

Frida Stranne har, trots sin offentliga roll, ett komplicerat förhållande till medierna.

– En av anledningarna att jag tackade ja till Expressen är att jag tycker att forskningsbaserad kunskap ska ta plats där ungdomar finns och där människor finns som kanske inte vanligtvis följer det politiska samtalet. Det är inget finrum för en forskare och det är därför som jag har varit där, säger freds- och utvecklingsforskaren, som genom sin medverkan har velat bredda människors perspektiv på amerikansk politik.

– Det var också den ambitionen som gjorde att jag startade bloggen amerikaanalys.se och fick med mig Uppsalaprofessorerna Dag Blanck, Erik Åsard samt meriterade gästbloggare. Någonstans måste vi försöka formulera problemen.

Amerikaanalys är bloggen där forskare och sakkunniga skriver om presidentvalet

Mycket av det som Donad Trump sade under valkampanjen var lögn. Hur hanterar man det som forskare?

– Det enda man kan göra är att erbjuda fakta och resonemang. Jag kan aldrig bestämma vad folk ska läsa men jag kan i alla fall se till att det finns alternativ tillgängligt där ute. Det viktigaste är att ge förklaringar till vad som sker och varför, säger forskaren, som vill bidra med klickbara fakta i en tid av filterbubblor och falska nyheter.

Frida Stranne är förvånad över de proportioner som valkampanjerna fick och hur smutsiga de blev. Men hon är inte förvånad över att Donald Trump vann presidentvalet.

– Har man följt samhällsförändringarna i USA under lång tid har man sett missnöjet och hört uppgivenheten, frustrationen och politikerföraktet. Donald Trump personifierar antietablissemanget och den amerikanska drömmen, det sistnämnda en föreställning vars betydelse Frida Stranne tidigare har forskat om.

Efter valet adderas en ny del – betydelsen av Donald Trumps kampanjande i sociala medier.

– Min aktuella forskning kretsar kring hans Instagramkampanj och hur denna så skickligt och effektivt använde de känslor som man kan utläsa hos breda led av det amerikanska folket.

När Donald Trump svär presidenteden kommer Frida Stranne att vara på plats, i sin forskarroll.

Den man som seglade upp som en ”rolig figur” inför primärvalet tar nu över ett av världens mäktigaste ämbeten. Och den världsåskådning som den blivande presidenten och hans rådgivare visar prov på oroar en hel värld.

– Om man tror på liberala fri- och rättigheter. Om man tror på vad klimatforskningen säger att vi måste göra för världen. Och om man inte tror att militära medel är lösningen på Mellanösterns kaos – då skulle jag säga att det som händer nu är en fara. Och av de skälen är jag väldigt oroad. Jag tror att vi går en mycket osäker tid till mötes, med sociala motsättningar i USA och en oberäknelig och lynnig president som ska hantera både det och en orolig värld.

Om en vecka installeras Donald Trump som USA:s president. Bild: iStock

Det har hänt mycket sedan vi träffade Frida Stranne i december. Nya skandaler och nya rykten omgärdar den tillträdande presidenten – och nu är det bara en vecka kvar till installationen.

Den senaste veckan har bjudit på starka kontraster. Obamas avskedstal och Donald Trumps presskonferens. Hur tolkar du stämningen i USA nu?

– Hela situationen präglas av stor osäkerhet om vad som väntar och samtidigt en djup polarisering mellan Trumps anhängare – som uppfattar att det äntligen är någon som ska röra om i Washingtons etablissemang – och dem som med stor sorg och också rädsla för framtiden nu tar avsked av Obama som president och det han har försökt åstadkomma under sina år vid makten. Vi vet väldigt lite av vad som kommer att hända från och med klockan 12.00 fredagen den 20 januari. Men indikationerna säger att väldigt många av Obamas genomförda reformer kommer att avvecklas. Exempelvis har kongressen redan tagit steg för att avveckla Obamacare, säger Frida Stranne som ser konsekvenser långt utanför USA:s gränser.

– Osäkerheten inför hur Trump ska agera utrikespolitiskt är också mycket stor men farhågorna är många vad gäller relationen till Ryssland, hans ambition att bryta Iranavtalet och Parisöverenskommelsen och hur han avser att bekämpa IS. Jag befarar att vi går en mycket turbulent tid till mötes och Trumps lynniga person och hans icke-traditionella sätt att kommunicera och agera är djupt problematisk

Text och toppbild: LOTTA ANDERSSON