Högskolan i Halmstad värd för Europas största vetenskapliga konferens för hållbara affärsmodeller
Den 9–11 juni står Högskolan i Halmstad och forskningsmiljön Centrum för innovations-, entreprenörskaps och lärandeforskning (CIEL) som värd för den sjätte upplagan av den internationella konferensen New Business Models (NBM).
Högskolans forskning om affärsmodeller, innovation och hållbarhet har vuxit de senaste åren och att få vara värd för konferensen är en bekräftelse och kvalitetsstämpel på vårt arbete och relevans inom området.
Maya Hoveskog, docent i innovation management
Konferensen är en plattform för tvärvetenskaplig forskning och ger plats för nya och innovativa forskningsteorier och metoder. Här möts akademiker och praktiker för att presentera den senaste forskningen inom hållbar affärsmodellsutveckling. Förra året deltog ungefär 350 personer från 32 länder.
Temat för årets konferens – New Business Models in a Decade of Action: Sustainable, Evidence-based, Impactful – är inspirerat av FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030. På konferensen kommer deltagarna att diskutera hur innovativa affärsmodeller kan bidra till att uppnå hållbarhetsmålen. Fokus är också att skapa en tvärvetenskaplig miljö som involverar flera intressenter för en övergång till ett hållbart samhälle för framtiden.
– Högskolans forskning om affärsmodeller, innovation och hållbarhet har vuxit de senaste åren och att få vara värd för konferensen är en bekräftelse och kvalitetsstämpel på vårt arbete och relevans inom området, säger Maya Hoveskog, docent i innovation management och ansvarig för konferensen tillsammans med Fawzi Halila, docent i industriell organisation.
Workshoppar, föreläsningar och diskussionsmöjligheter – allt i digitalt format
Konferensen kommer att hållas helt digitalt, dels som en anpassning till rådande pandemi, dels som ett steg mot ytterligare hållbarhet.
– Konferensserien har en tydlig hållbarhetsprofil. Till exempel ska konferenserna hållas på orter som det går att resa till med tåg. Vid de fysiska konferenser som tidigare har arrangerats – i Toulouse (Frankrike), Graz (Österrike), Sofia (Bulgarien), Berlin (Tyskland) och nu senast i Njimegen (Nederländerna) – har det funnits en målsättning att minska avfallsmängden och att servera vegetarisk eller vegansk mat. Genom att konferensen hålls digitalt blir de här frågorna ännu tydligare berättar Fawzi Halila och fortsätter:
– Vi kommer till exempel att erbjuda deltagarna en digital goodie bag som bland annat innehåller konferenshandlingar. Det kommer också att finnas möjlighet att delta i digitala aktiviteter för att lära känna varandra och för att få en bild av Halmstad och Sverige.
Nytt för i år är också en halvdags workshop för doktorander som arbetar med nya affärsmodeller. Här kommer de forskarstuderande att kunna diskutera i små grupper under ledning av seniora forskare från bland annat Högskolan i Halmstad, Toulouse Business School (Frankrike), Cass Business School (Storbritannien) och Radboud University (Nederländerna).
Vi hoppas och tror att årets upplaga av konferensen New Business Models blir givande, och att vi genom konferensen kan bidra till en snabbare utveckling mot Agenda 2030.
Maya Hoveskog, docent i innovation management
Utöver workshoppen för doktorander hålls en rad workshoppar för redan etablerade forskare den 7–8 juni. Här har konferensens deltagare möjlighet att, tillsammans med seniora forskare, diskutera och laborera kring frågor om hållbara affärsmodeller.
– Konferensen erbjuder riktigt spännande innehåll. Vi har redan tagit emot många anmälningar till både doktorandworkshoppen och de andra workshopparna, och vi ser fram emot ännu fler. Vi är också mycket stolta över våra huvudtalare som alla kommer att bidra med intressanta perspektiv. Dessutom erbjuds en rad paneldiskussioner med spännande deltagare. Vi hoppas och tror att årets upplaga av konferensen New Business Models blir givande, och att vi genom konferensen kan bidra till en snabbare utveckling mot Agenda 2030, säger Maya Hoveskog.
Text: CHRISTA AMNELL
Bild: iSTOCK