header-pattern-bg

Tyngdtäcke – en lösning på äldre barns sömnbrist?

Del av fokusområde Hälsoinnovation

Hallå där, Maria Lönn! Du disputerade förra veckan med avhandlingen ”Weighted blankets as a sleep intervention for children with ADHD”. Din avhandling, som är en del av ett större forskningsprojekt på detta område, visar att tyngdtäcken hjälper barn med ADHD som har sömnproblem. Vad har ni sett i era senaste studier?

– Vi har sett att barn som använder tyngdtäcke under en längre tid får mindre sömnproblem och en mer stabil total sömntid, jämfört med dem som slutar att använda tyngdtäcke efter en tid. Det gäller främst de äldre barnen, 11–14 år, som sover längre när de använder tyngdtäcke, jämför med dem som slutar att använda sitt tyngdtäcke. Fördelarna som tyngdtäcke kan innebära för barn med ADHD och sömnproblem kan alltså variera beroende på barnets ålder. Barn mellan 11 och 14 år fick en längre och mer effektiv sömn, medan barn mellan 6 och 10 år snarare visade minskade sömnproblem enligt föräldrarapporter.

Porträtt, leende kvinna står framför skog. Foto.

Maria Lönns avhandlingsarbete har ingått i forskningsprojektet SLEEP – Sömnintervention för barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Bild: PRIVAT

Hur kan din forskning komma till nytta?

– Resultatet från vår forskning kan bidra med ny kunskap och evidens om hur tyngdtäcke kan vara fördelaktigt för barn med ADHD och sömnproblem. Eftersom sömn är komplext är det viktigt att ta hänsyn till vad som uppfattas som problematiskt för det enskilda barnet och familjen. Tyngdtäcke passar inte alla, men det kan vara ett icke-farmakologiskt alternativ till behandling, särskilt för barn som har en orolig sömn och svårt att komma till ro. Det är dock viktigt att barnet får möjlighet att prova och uttrycka sin åsikt om täcket för att säkerställa fortsatt användning.

Hur ser du på det faktum att Socialstyrelsens rekommendationer kring förskrivning av tyngdtäcken inte omfattar barn, kopplat till era forskningsresultat?

– Baserat på våra resultat borde tyngdtäcke förskrivas som hjälpmedel till barn och unga med ADHD, med noggrann uppföljning av användning och effekt. Det är viktigt att ta hänsyn till det enskilda barnets behov och familjens förutsättningar. Genom att erbjuda olika behandlingsalternativ, där tyngdtäcke är ett av dem, ökar sannolikheten för att hitta rätt behandling för varje individ.

Fotnot. Regionerna i Sverige har tidigare förskrivit tyngdtäcken som hjälpmedel för barn med ADHD och sömnproblem, men slutade med det eftersom effekten inte var tillräckligt väl utvärderad. Socialstyrelsen har under 2024 uppdaterat sina riktlinjer för förskrivning av tyngdtäcke och rekommenderar nu detta för vuxna med ADHD eller autism, men inte för barn.

Text: HILDA LIBERG
Bild: iSTOCK (toppbild), PSYKIATRIN, REGION HALLAND (porträtt)