Professorsporträttet: Ingrid Larsson vill skapa ringar på vattnet
Ingrid Larsson, professor i hälsa och livsstil
Med en bakgrund som sjuksköterska och ett brinnande intresse för att stärka patientens roll, där patienten tar makt över sitt liv och sin behandling och blir en medaktör i vårdprocessen, har Ingrid Larsson nyligen blivit professor i hälsa och livsstil vid Högskolan i Halmstad. Hennes resa från kliniskt verksam sjuksköterska till professor speglar ett djupt engagemang för att förbättra patienters hälsa och livskvalitet.
Att vara professor handlar om så mycket mer än att bara forska. Det handlar också om att öppna dörrar och skapa möjligheter för andra.
Ingrid Larsson, professor
Ingrid Larsson tog sin sjuksköterskeexamen 1991 och arbetade därefter inom reumatologi i över 20 år. Under denna tid vidareutbildade hon sig kontinuerligt, bland annat genom en magisterexamen i omvårdnad och fördjupningskurser i reumatologisk omvårdnad. År 2013 disputerade hon på en avhandling om personcentrerad vård inom reumatologisk omvårdnad.
– Min avhandling grundade sig i min kliniska vardag som sjuksköterska där mitt mål var att utifrån varje enskild patients behov och resurser stödja patienten i att ta kontroll över sin sjukdom och hälsa, berättar Ingrid Larsson.
Sedan disputationen har Ingrid Larsson fortsatt att bedriva tillämpad och patientnära forskning inom hälsa och livsstil, med fokus på att förbättra, personcentrera och evidensbasera vården för patienter med olika sjukdomar. Hennes forskning syftar till att öka kunskapen om hur en omställning i hälso- och sjukvården kan främja en god, nära och samordnad vård som stärker personens hälsa och livsstil. Hon utsågs till docent år 2019 och nu, 2024, till professor.
– Min forskning syftar till att utveckla, genomföra, utvärdera och implementera personcentrerade interventioner inom hälso- och sjukvården både med och utan digital teknik. Intentionen är att forskningen ska leda till att förbättra tillgänglighet, effektivitet och kvalitet i vården, förklarar Ingrid Larsson.
Personcentrerad vård spelar en nyckelroll i omställningen
Ett centralt tema i Ingrid Larssons forskning är omställningen till en god och nära vård, där personcentrerad vård spelar en nyckelroll. Hon understryker vikten av att se den enskilda personen och anpassa vården efter dennes behov, resurser och förutsättningar.
– Personcentrerad vård ses som en av hörnstenarna för omställningsarbetet med att skapa förutsättningar för patienter att bli aktörer och experter på att främja sin hälsa, förebygga sjukdom och optimera behandlingseffekter, säger Ingrid Larsson.
Ingrid Larsson är aktiv i forskningsprogrammet Informationsdriven vård och forskargruppen Healthcare improvement research group. Forskargruppen fokuserar på frågor om hur hälsoinnovationer, i form av interventioner som stöds av digitala tjänster och hälsodataanalyser, kan utvecklas, implementeras och utvärderas för att ge vårdorganisationer kunskap och stöd i att nå hög kvalitet i vården samt förbättra hälsoresultat för specifika grupper. Ingrid Larsson forskar om utveckling och implementering av personcentrerade interventioner, bland annat med digitala tjänster och hälsodata.
I takt med den snabba tekniska utvecklingen och digitaliseringen inom hälso- och sjukvården, ser Ingrid Larsson både utmaningar och möjligheter. Hon betonar vikten av att undersöka hur nya digitala verktyg och AI kan integreras i vården samtidigt som det personcentrerade förhållningssättet behålls:
– Jag vill genom min forskning, både tvärvetenskapligt och interdisciplinärt, se hur nya effektiva hälsointerventioner och nya digitala verktyg kan tillämpas samtidigt som ett personcentrerat förhållningssätt kan främjas och bibehållas.
Internationella samarbeten har stärkt positionen
Delar av Ingrid Larssons forskning bedrivs i samverkan med FoU Spenshult, vilket har bidragit till att stärka hennes position som erkänd forskare både nationellt och internationellt. Med stöd från FoU Spenshult fick hon möjlighet att vara med och grunda det internationella forskningssamarbetet EQPERA (European Qualitative research project on Patient-preferred outcomes in Early Rheumatoid Arthritis). Hon är också aktiv i forskargruppen EULAR Study Group on Patient Education (STOPE), som inkluderar forskare från ett 20-tal europeiska länder. Inom STOPE har Ingrid Larsson arbetat med att utveckla och utvärdera riktlinjer för patientutbildning inom reumatologi samt deltagit i översättningen och utvärderingen av implementeringen av de europeiska riktlinjerna i klinisk verksamhet.
– Tack vare min forskning inom personcentrerad reumatologisk vård har jag även blivit invald som medlem i European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR), Healthcare Professional in Rheumatology (HPR) Committee. Det känns hedrande och viktigt att lyfta forskningen som pågår vid Högskolan i Halmstad i dessa internationella sammanhang.
Att vara professor handlar om mer än bara forskning
Som professor ser Ingrid Larsson sin roll som mycket mer än bara forskning. Hon lägger stor vikt vid att inspirera och vägleda nästa generation av forskare.
– Att vara professor handlar om så mycket mer än att bara forska. Det handlar också om att öppna dörrar och skapa möjligheter för andra, säger Ingrid Larsson och fortsätter:
– En av de mest givande delarna av mitt jobb är att ge studenter, både på grundnivå och avancerad nivå, chansen att upptäcka glädjen och nyfikenheten som forskning kan föra med sig.
Ingrid Larsson har handlett flera doktorander och masterstudenter. Många av masterstudenterna har under hennes handledning vidareutvecklat sina examensarbeten, publicerat vetenskapliga artiklar och påbörjat egna forskarkarriärer.
– Hittills har 16 masterstudenter som jag har handlett publicerat sina studier som vetenskapliga artiklar efter bearbetning, berättar Ingrid Larsson stolt.
– Tio av dem har gått vidare till forskarutbildning och varit eller är inskrivna som doktorander vid olika universitet i Sverige. Fem av dem har disputerat och är nu färdiga forskare, något jag är särskilt stolt över.
Som nybliven professor ser Ingrid Larsson fram emot att fortsätta att driva forskningen framåt inom hälsa och livsstil, samtidigt som hon formar morgondagens forskare och bidrar till en starkare forskningsmiljö vid Högskolan i Halmstad.
– Jag ser mitt arbete som något som skapar ringar på vattnet. När jag öppnar dörrar för andra och skapar möjligheter, sprider sig effekten vidare. Det handlar om att bygga relationer, främja samarbete och skapa en kultur där forskning värderas och uppmuntras, avslutar Ingrid Larsson.
Text: HILDA LIBERG
Bild: iSTOCK (toppbild), DAN BERGMARK
Fotnot. FoU Spenshult i Halmstad är ett fristående forskningscentrum med målsättningen att vara nationellt och internationellt respekterat vad det gäller epidemiologisk, klinisk och patientnära forskning med fokus på artritsjukdomar, artros och smärta. Källa FoU Spenshult.