Oklar styrning av klimatmålen: ”Målträngsel”
Hallå där, Petra Svensson, docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad och ledamot i Göteborgs klimatråd! Du är en av de oberoende experterna som ingår i klimatrådet och nu har rådet släppt en ny rapport.
Rådet konstaterar att Göteborgs stad har fortsatt små utsikter att nå sina klimatmål till år 2030. Varför?
– För det första för att hälften av Göteborgs utsläpp kommer från de två stora raffinaderierna, och dessa har kommunen liten rådighet över. För det andra, och det är det som rådets nya rapport handlar om, för att styrningen av klimatmålen är oklar, både vem som ska göra jobbet och vad målen faktiskt innebär.
Vilka är de viktigaste rekommendationerna från er experter i klimatrådet?
–- Att tydliggöra vem som är ansvarig. I dag är målen riktade mot hela staden, vilket innebär att alla är formellt lika ansvariga. Vi menar att om målen ska ha en chans att nås till 2030, bör de riktas mot de stadsbyggande förvaltningarna som har störst påverkan på utsläpp, och inte i samma grad och på samma sätt mot välfärdsförvaltningarna.
Är målen alltså formellt hela stadens mål?
– Ja, klimatmålen i Göteborg är hela stadens mål, tagna politiskt. Men det missförstås ofta som att de är miljöförvaltningens. Miljöförvaltningen har en strategisk roll, och tanken är att de ska driva på och stötta arbetet, men de har inget operativt ansvar. Vi menar att i stället för övergripande mål borde målen brytas på de kommunala verksamheter som kan påverka målen mest.
Rådet menar att kommunen inte verkar vara överens om hur klimatmålen ska betraktas. Vad innebär det?
– Göteborgs stad har totalt över 400 mål och det finns formellt ingen prioriteringsordning mellan dem. Detta innebär stor målträngsel, man ser inte skogen för alla träd. Politikerna i staden måste tydligare visa vilka mål som ska prioriteras över andra. Och ska klimatmålen nås behöver de prioriteras högre än mycket annat.
Vad menar du med att det ibland ges för stor tilltro till tillit?
– Samverkan ses ofta som lösningen på allt. Och samverkan är helt avgörande. Det är också extremt svårt och ibland inte möjligt. Olika aktörer har olika grundprinciper och värden och dessa är ibland helt enkelt oförenliga. Man kan alltså inte alltid lösa samverkan med mer tillit.
Hur har experterna i Göteborgs klimatråd valts ut?
–- Vi har valts ut mot basis av våra forskningsområden, för att rådet ska kunna belysa olika aspekter av klimatarbetet. Vi är tre samhällsvetare med kunskap inom strategisk och tvärsektoriell styrning och väljarbeteende när det gäller miljöfrågor, två chalmerister med kunskap inom fysisk resursteori och hållbart byggande, och en senior forskare från RISE, som är expert på trafikfrågor.
Text: KRISTINA RÖRSTRÖM
Toppbild: HELENA GRANSTEDT LÖFMAN