header-pattern-bg

Debatt: ”Vi kräver en kriskommission för jämställdheten”

Detta är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

"För att få bukt med mäns våld mot kvinnor krävs en regeringstillsatt kriskommission som beaktar alla aspekter och konsekvenser av ojämställdheten i samhället."

Det skriver Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad tillika författare och krönikör, och Lisa Bjurwald, journalist, kolumnist och författare – tillsammans med flera av Sveriges ledande kvinnoorganisationer – i en debattartikel som publicerades i går kväll i Expressen.

Frida Stranne och Lisa Bjurwald är båda samordnare för de aktuella uppropet #nuräckerdet.

Läs hela debattartikeln i Expressen

”Vi kräver en kriskommission för jämställdheten” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frida Stranne, vad är målet med kampanjen #nuräckerdet? Varför initierade ni detta för några veckor sedan?

– Målet är att synliggöra att det krävs ett helhetsgrepp om ojämställdheten i vårt samhälle, inte att presentera krisåtgärder här och där, eller jobba med olika delar isolerade från varandra. Det förfärliga våld mot kvinnor som vi har sett den senaste tiden är bara den yttersta formen av ojämställdhet som möjliggörs av en lång rad andra ojämställda strukturer och normer. Det är helt enkelt dags att beakta de olika uttrycksformerna av ojämställdhet som den samhällskris som de faktiskt utgör. Vi dras inte bara med miljardkostnader för att hantera effekterna av ojämställdhet, utan tappar också miljarder på missade chanser som skulle tas till vara om kvinnor och män gavs samma möjligheter inom alla samhällssfärer.

Kvinna i svart hår och svarta kläder mot grå bakgrund och grön klätterväxt

Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, är en av samordnarna för det aktuella uppropet.

Om det blir en kommission, hur ser då nästa steg ut? Är tanken för dig att studera detta som forskare?

– Vi är redo att samtala med departementsföreträdare och bistå med de olika kompetenser som finns i det här uppropet för att det ska utformas en kriskommission värd namnet. Det kan ske i flera olika former. Många av de organisationer som har skrivit under tillsammans med Lisa Bjurwald och mig, har flera decenniers erfarenhet av de här frågorna och många kloka och forskningsbaserade idéer om vad som skulle behövas för att göra ordentlig skillnad.

Grå bakgrund med röd text, bland annat Vi har tröttnat på Att kvinnor tvingas leva med skyddad identitet medan deras förövare går fria

Kampanjen #nuräckerdet fortsätter med att sju olika former av ojämställdhet som kampanjsamordnarna har tröttnat på publiceras under sju dagar. Ett exempel ovan.

Hur ser din egen bakgrund ut inom området jämställdhet kopplat till din forskning och undervisning?

– Jag har undervisat om genus och jämställdhet sedan inledningen av 2000-talet och ansvarade även i början av 2000-talet för att utveckla genus och jämställdhet i vår statsvetenskapliga utbildning på Högskolan i Halmstad. Tidigare hade jag under några år prorektors uppdrag att leda Högskolans övergripande arbete med jämställdhetsfrågor i våra utbildningar, och jag har jobbat med frågorna genom uppdragsutbildningar inom Försvarsmakten och Polismyndigheten. Det senaste året har jag deltagit i ett gendercoach-program för Länsstyrelsen, Räddningstjänsten och Försvarsmakten i Halland. Men det är också mina egna personliga erfarenheter av ojämställda strukturer som drivit på mitt intresse.

Intervju: KRISTINA RÖRSTRÖM
Bild: TOVE OLSSON FALK (porträtt) samt KAMPANJBILDER (beskurna)